“Lenin had zeker gelijk. Er is geen subtielere, zekerder manier om het fundament van een samenleving te ondergraven dan door ondermijning van de munteenheid.”

John Maynard Keynes

Jaar:

Nieuws


Nieuwe as voor de pers

maandag 30 december 2013

In Bergambacht is in de werkplaats van de Fa. Roest en Morée een compleet nieuwe as gedraaid. Volledig van hardstaal dus het is onwaarschijnlijk... meer »


Bestuurswisseling

vrijdag 20 december 2013

Zoals bekend wordt de bank nog steeds gerund door vrijwilligers waarvan alleen de eenkoppige directie zich fulltime met de bank bezighoudt. Dat betekent... meer »


Voormalig hoofdkantoor Zuidas opgeruimd

donderdag 21 november 2013

Het kostte even wat moeite maar eindelijk is het terrein op de Zuidas volledig opgeruimd. Met de regen van de afgelopen dagen was het terrein veranderd... meer »


As gedemonteerd

maandag 18 november 2013

In een eerdere nieuwsbrief was al verteld over de schade die de pers tijdens het transport had opgelopen. Bij de uitgang van het (laatste!) spoorviaduct... meer »


Tegenslag tijdens Glow

zaterdag 16 november 2013

Deze week werd in Eindhoven het populaire Glow festival gehouden. Volgens de organisatie trok het lichtfestival in totaal zo’n 520.000 bezoekers.... meer »


Lichtkrant

dinsdag 12 november 2013

Deze week vindt in Eindhoven het Glow-festival plaats. Door de hele stad staan er allerlei lichtobjecten en worden er spectaculaire beelden op gebouwen... meer »


foutje in laatste munt

dinsdag 5 november 2013

Er is een klein foutje geslopen in de gravure van de laatste munt 'Shadow Economics' van Gabriel Lester. In de ruimte ontbreekt namelijk de mysterieuze... meer »


Another one bites the dust

zondag 3 november 2013

De afgelopen weken heeft iedereen zijn kennis over het moderne bankieren weer flink kunnen bijspijkeren. Dit keer bleek onze eigen Jochem de Bruin van de... meer »


Nederland wint hoofdprijs met lelijkste munt ooit

donderdag 31 oktober 2013

Van de euromunten hebben wij de afgelopen jaren al veel mislukte ontwerpen voorbij zien komen, maar met de nieuwe munt van Erwin Olaf sleept Nederland in... meer »


Young Designer Award voor Femke Herregraven

maandag 28 oktober 2013

Tijdens de Dutch Design Week is de bank op het Stationsplein in Eindhoven druk bezocht. Aan het einde van de week werden wij verrast door de aankondiging... meer »


Gezocht: medewerkers

maandag 7 oktober 2013

De vestiging Eindhoven is inmiddels twee weken open. De opmerkelijke bank op het Stationsplein roept veel vragen op en wij zijn bijna de hele dag bezig... meer »


KRB in het locale nieuws

donderdag 26 september 2013

Uitzending 25/9 Studio040: ... meer »


Zilveren sleutel verloot

woensdag 25 september 2013

In de hectiek van de opening is het trekken van het winnende lot voor de zilveren sleutel van de bank in Eindhoven erbij in geschoten. De trekking heeft... meer »


Geldpers beschadigd

maandag 23 september 2013

Het lijkt traditie te worden dat er tijdens officiële openingen altijd iets mis gaat. Was bij de opening op de Zuidas de leverancier te laat met het... meer »


Heropening nieuwe vestiging

zondag 22 september 2013

Onder een stralende zon is zaterdagmiddag de nieuwe vestiging op het Stationsplein in Eindhoven geopend door Mary-Ann Schreurs, wethouder cultuur, en Charles... meer »


Opbouw nieuwe vestiging

woensdag 18 september 2013

Vanwege het uitgestelde transport, moest er flink worden doorgewerkt om de verloren tijd in te halen. Gelukkig waren enkele jongens van de Design Academie... meer »


Transport

dinsdag 17 september 2013

De geldpers is 3.20 m. hoog en dat betekent dat er een dieplader nodig is om de machine rechtop te kunnen vervoeren. Omdat het terrein op de Zuidas maar... meer »


Afbreken en Inpakken

zondag 15 september 2013

Na het afscheidsfeest was het direct alle hens aan dek voor het afbreken en inpakken. De firma de Rooij is vrijdag meteen begonnen met het weghalen van... meer »


Grondwerk Eindhoven gereed

vrijdag 13 september 2013

In eindhoven vordert het werk gestaag. Op het stationsplein komt het hele bankterrein een beetje scheef te staan — alsof de bank letterlijk uit de... meer »


Werkzaamheden Eindhoven gestart

dinsdag 10 september 2013

Het was even heel spannend, maar dankzij de geweldige medewerking van de verschillende ambtenaren en diensten is het uiteindelijk gelukt om alle vergunningen... meer »


Tip: Tomás Sedláček

dinsdag 3 september 2013

In Tegenlicht was gisterenavond de jonge Tsjechische econoom Tomáš Sedláček te zien – een eigenzinnig denker met een frisse... meer »


KRB in De Avonden

dinsdag 3 september 2013

bron: VPRO

Vanavond besteedt het culturele programma De Avonden aandacht aan de Kunst Reserve Bank. Zie dit persbericht: De Kunst Reserve Bank is een kunstenaarproject... meer »


Verhuisberichten

zondag 1 september 2013

De verhuizing naar Eindhoven blijft een lastige klus. Het afbreken, inpakken, transporteren en weer opbouwen van de bank is een enorme logistieke puzzel,... meer »


KRB in Villa VPRO

maandag 19 augustus 2013

Anton de Goede deed vandaag in Villa VPRO verslag van zijn bezoek aan de bank. Fragment Villa VPRO... meer »


Bankierseed

vrijdag 16 augustus 2013

Het valt niet te ontkennen dat het kapitalisme ons een geweldige welvaart heeft bezorgd. De wonderlijke combinatie van een door de rechtsstaat gewaarborgde... meer »


Bouwfonds Eindhoven geopend

zaterdag 3 augustus 2013

Het blijft een lastige vraag hoe de KRB de verhuizing naar Eindhoven in hemelsnaam gaat organiseren. Na een jaar draait de bank immers nog steeds op een... meer »


Verhuizing Eindhoven in zicht

donderdag 1 augustus 2013

Op de laatste jaarvergadering is o.a. het meerjarenplan voor de bank besproken. Het idee is dat de bank een tournee gaat maken langs de grote financiële... meer »


Zomerstop

donderdag 25 juli 2013

Nu heel Nederland op vakantie is, heeft het niet veel zin om een nieuwe serie munten uit te brengen. De emissie van Ted Noten zal daarom de hele maand augustus... meer »


Open dag Amsterdam 24H

donderdag 20 juni 2013

Amsterdam 24H is een nieuw evenement waarbij mensen 24 uur lang de culturele pareltjes van Amsterdam kunnen ontdekken. Het komend weekeinde is Zuid/Zuidoost... meer »


Ted Noten opent met een Big Bang

woensdag 19 juni 2013

Het afgelopen jaar hebben wij al een hele serie bijzondere muntontwerpen uitgegeven. Af en toe zat daar een munt tussen die meteen een WOW!-effect gaf.... meer »


Denken over Geld en Waarde

donderdag 13 juni 2013

Schrijvers en kunstenaars kennen het fenomeen: ideeën zweven in de lucht en iedereen kan ze gewoon plukken voor zijn eigen werk. Rond de tijd dat bij... meer »


Eerste muntslag Ted Noten

zondag 9 juni 2013

Voor de Kunst Reserve Bank heeft de kunstenaar Ted Noten vier nieuwe reservemunten ontworpen. Zaterdag 15 juni komt Noten naar het hoofdkantoor op de Zuidas... meer »


Algemene ledenvergadering

maandag 29 april 2013

Op een bijzonder zonnige zondagmiddag hield de coöperatie gisteren dan eindelijk haar eerste Algemene Ledenvergadering. Het onverwacht fraaie voorjaarsweer... meer »


KRB in reportage over geldschepping

dinsdag 9 april 2013

Het programma Altijd Wat besteedde vanavond aandacht aan het feit dat de banken tegenwoordig nauwelijks meer geld uitlenen. Niet aan hypotheken, maar ook... meer »


Verhuizing uitgesteld!

maandag 8 april 2013

Een cadeautje ontvangen is altijd leuk. Maar soms komt het juiste cadeautje precies op het juiste moment. Zoals gisterenmiddag tijdens een overleg met de... meer »


Luchtopname locatie

zondag 7 april 2013

Vanwege de wind was het al een paar keer uitgesteld maar vandaag konden de stoere mannen van Videodrone eindelijk aan de slag met hun drone-camera. Vanuit... meer »


Heldere waarschuwing Maarten Schinkel

vrijdag 5 april 2013

bron: NRC

In zijn column in de NRC wees Maarten Schinkel gisteren nog maar eens op de enorme gevaren van het fiduciaire geldsysteem. Met de cyberaanvallen op de ING,... meer »


Adieu Zuidas

dinsdag 26 maart 2013

Aan alle leuke dingen komt een einde. Dat geldt voor de mogelijkheid voor Russische roofridders om hun buit veilig op een eiland in de Eurozone te begraven,... meer »


Geslaagde eerste muntslag

woensdag 13 maart 2013

Een prachtig voorjaarszonnetje - maar een straffe wind uit het oosten en een temperatuur ver onder het vriespunt. Ondanks die weinig aantrekkelijke weersomstandigheden,... meer »


Interessant opiniestuk Cees van Lotringen

maandag 4 maart 2013

bron: NRC

In de NRC stond vandaag een interessant opiniestuk van Cees van Lotringen – o.a. bekend van 'Een van de Jongens' over de dubieuze rol van é... meer »


Aanvraag ANBI status

dinsdag 26 februari 2013

Zo af en toe komen er van die ambitieuze HEAO-jongens aan het loket die toch wel eens wel willen weten wat de KRB nu precies uitvoert. Na uitleg van het... meer »


Vacature: bestuursleden en leden RvC

zondag 24 februari 2013

Sinds de oprichting worden alle bestuursfuncties door de initiatiefnemers bekleed. Dat is vrij logisch en heeft tot op heden ook altijd goed gefunctioneerd.... meer »


Verlenging emissie F.Starik

donderdag 14 februari 2013

Een jaar geleden verklaarde iedereen ons voor gek: iedere week een nieuwe munt slaan? Dat is technisch en logistiek onmogelijk! Bij organisaties als De... meer »


Winterplaatjes

dinsdag 15 januari 2013

Werken in een transparante bank heeft zo zijn voordelen. Het winterweer leverde in ieder geval een paar prachtige plaatjes op die wij u niet willen onthouden.... meer »


Nieuw stempel

zaterdag 12 januari 2013

Meestergraveur Lei Lennaerts van de firma Venrooy in Den Bosch heeft een nieuw stempel voor de muntzijde van onze reservemunt gemaakt. Het ontwerp is ongewijzigd... meer »


Stelblok

woensdag 2 januari 2013

Nee, niet de kou maar gewoon metaalmoeheid was de reden van een tijdelijke werkonderbreking. Bij de eerste muntslag van F. Starik bleek er namelijk een... meer »


Nieuwjaarsreceptie

dinsdag 1 januari 2013

Op zondag 6 januari houden wij op het hoofdkantoor op de Zuidas een nieuwjaarsreceptie. U bent van harte uitgenodigd om tussen 14:00 - 17:00 uur met ons... meer »


Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl