“Iedereen kan geld maken. De truc is om het geaccepteerd te laten worden.”

Hyman P. Minsky

Jaar:

Nieuws


Geslaagde eerste muntslag

vrijdag 28 november 2014

Tijdens de succesvolle opening van de tentoonstelling van Doina Kraal in FOAM is voor het eerst sinds lange tijd weer een nieuwe munt gepresenteerd.

De munt getiteld SPEND ME is meteen een hele bijzondere munt geworden met een bijzonder verhaal.

 

SPEND MEIn het ontwerp van de munt zit namelijk een QR-code verstopt die met een telefoon is te scannen. Die code verwijst naar een website waar instructies staan hoe men met deze munt kan deelnemen aan het project van Doina Kraal. Meer details daarover leest u bij de toelichting op de munt.

Om de leesbaarheid van de QR-code te verbeteren, krijgen deze munten een speciale behandeling met seleenzuur waardoor het contrast wordt verhoogd. Het resultaat ziet er echt heel fraai uit en er was tijdens de opening al veel vraag naar de munt.

Vanwege de extra behandeling was het niet mogelijk om de munten live te slaan. In plaats daarvan is bij de opening de opname van eerste de muntslag getoond die eerder had plaatsgevonden.

Uiteindelijk konden de eerste dag ook slechts 10 munten worden geproduceerd en moesten wij enkele mensen teleurstellen. De komende twee dagen kan men echter terecht bij het mobiele loket van de Kunst Reserve Bank. Tijdens het AMSTERDAM ART WEEKEND zal het loket namelijk buiten bij museum FOAM staan.

FOAM

za. 29 en zo. 30 november 2014
11:00 - 17:30 uur
Museum FOAM, Keizersgracht 609
Amsterdam

Voor zover nog voorradig zullen daar bij hoge uitzondering ook emissies van voorgaande kunstenaars te koop zijn. Deze gaan echter niet voor de dagkoers, maar voor de actuele wisselwaarde.

De munt SPEND ME van Doina Kraal is voor de dagkoers ook gewoon te bestellen bij het online wisselloket.

 Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl